Fietsknooppuntensysteem Zeeland

In Zeeland heeft het fietsknooppuntensysteem of fietsroutenetwerk een eigen naam: FIKS. FIKS is een bewegwijzerd netwerk van zorgvuldig geselecteerde fietspaden en –wegen. Bij de selectie van deze fietswegen is rekening gehouden met veiligheid en de aantrekkelijkheid van het landschap. De plaatsen waar de paden en wegen elkaar kruisen zijn knooppunten. Elk knooppunt heeft een nummer. Zo stippel je gemakkelijk je eigen fietstocht uit aan de hand van de knooppuntnummers. Het grote voordeel van FIKS is dat je zelf bepaalt hoe lang je route wordt.

Fietsknooppuntenkaarten

FIKS Zeeland staat op drie kaarten vermeld: 

 • Zeeland Noord: fietsen op Schouwen-Duiveland, Goeree-Overflakkee en Sint Philipsland
 • Zeeland Midden: fietsen op Walcheren, de Bevelanden en Tholen
 • Zeeland Zuid: fietsen in Zeeuws-Vlaanderen

Wie liever gebruik maakt van een uitgestippeld rondje in plaats van zelf een route samenstellen, kan kiezen voor een speciale themaroute ontwikkeld op basis van het fietsknooppuntensysteem. Routebureau VVV Zeeland ontwikkelde de afgelopen jaren een groot aanbod aan thematische fietsroutes.

Al deze kaarten zijn online te koop in de Zeeland webshop, bij Zeeuwse VVV-inspiratiepunten en diverse andere Zeeuwse aanbieders. 

Het is als ondernemer ook mogelijk om FIKS-kaarten bij VVV Zeeland in te kopen om door te verkopen aan uw gasten. Het kaartmateriaal kan besteld worden via het bestelformulier.

Bestel nu!

Fietscafé

Horeca is een belangrijke voorziening voor fietsers. Om in te spelen op de trend van hogere dienstverlening en de fietser extra service te bieden heeft  Routebureau Zeeland het concept Fietscafés ontwikkeld. Verspreid over Zeeland bestaan er inmiddels ruim 150 Fietscafés. Hiermee biedt Zeeland de hoogste dichtheid aan fietsvriendelijke horeca in Nederland! Ook fietsvriendelijk? Meld u dan aan als Fietscafé.

Welk voordeel biedt het fietscafé?

 1. Als Fietscafé bent u onderscheidend en herkenbaar voor de fietser.
 2. Zichtbaarheid als Fietscafé geeft u de mogelijkheid om extra bezoekers te genereren en u draagt bij aan de versterking van het fietsproduct in Zeeland.
 3. U profiteert van de extra promotie-uitingen: op de website vvvzeeland.nl, op routes.vvvzeeland.nl, op het mobiele routeplatform en op de fietsknooppuntenkaarten (FIKS).
 4. Fietscafes van VVV Zeeland krijgen een speciaal gevelbord/raamsticker, zodat de fietser weet dat hij welkom is.
 5. U bent automatisch aangesloten bij het landelijk kwaliteitslabel voor fietsvriendelijke horeca; Fietsers Welkom!*

Waar moet uw bedrijf aan voldoen?

 • Uw bedrijf is minimaal 5 dagen per week geopend vanaf 11.00 uur (in de periode van mei t/m september en in schoolvakanties).
 • Uw bedrijf beschikt over horecavoorzieningen.
 • Uw bedrijf heeft een databasis abonnement bij VVV Zeeland.
 • Uw bedrijf is maximaal één kilometer van het fietsknooppuntensysteem verwijderd.
 • Uw bedrijf biedt een toiletruimte die ook toegankelijk is voor fietsers die geen gebruik maken van de horecafaciliteiten.
 • U biedt een gratis watervulpunt voor bidons.
 • U biedt gratis de mogelijkheid voor het opladen van de accu's van elektrische fietsen.**
 • Bij uw bedrijf is de mogelijkheid om circa tien fietsen te stallen.
 • Uw bedrijf beschikt over een EHBO-uitrusting.

** Hiervoor biedt u de mogelijkheid dat zowel buiten als binnen de accu's opgeladen kunnen worden. Per type fiets bestaat een unieke oplader, fietsers nemen deze zelf mee, u heeft alleen stroomvoorziening nodig. Routebureau VVV Zeeland adviseert buiten 4 stopcontacten te faciliteren, in de nabijheid van de fietsenstalling. De verbruikskosten van stroom per op te laden accu bedragen ongeveer € 0,05. De fietser verblijft al snel anderhalf uur in uw Fietscafé.

Verwijsborden vanaf FIKS

Het is erg belangrijk dat de Zeeuwse fietscafés goed zichtbaar zijn voor fietsers die gebruik maken van het fietsknooppuntensysteem (FIKS). Alle fietscafés hebben daarom verwijsborden nodig. Bij het instapbedrag zijn twee verwijsborden inbegrepen (t.w.v. € 84,-). Wanneer u direct aan het netwerk ligt heeft u voldoende aan deze twee verwijsborden. Wanneer u niet direct aan het netwerk ligt is het aantal verwijsborden afhankelijk van uw locatie ten opzichte van het FIKS. Verwijsborden kosten € 42,- per stuk (eenmalige kosten). 
Routebureau VVV Zeeland bepaalt in overleg met u het aantal benodigde verwijsborden en de gewenste locaties.